פירות השמש – לימודי סביבה וקיימות

 

מאת:
דקלה זיסמן, B.Sc בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה ו-M.Sc. בהנדסת ביו רפואה. לאחר שנים של עבודה בהיי-טק, החליטה להתמקד בתחום הסביבה והקיימות ולמדה קורסים בתחומי: פרמקלצ’ר, טיהור מים, טיהור אוויר, מיגוון ביולוגי. הובלה של פרויקטים מגוונים בתחום של סביבה, חברה כלכלה: מחזור בבסיסי חיל אויר, הקמת גינות ירק, פרויקטים להתייעלות באנרגיה להפחתת צריכת חשמל, מים ופסולת ברשויות מקומיות ומפעלים, ליווי יזמים לייעול מיזמים בתחומים של שילוב סביבה חברה עם כלכלה, כחלק מתכנית סווייצ’מד מטעם האיחוד האירופי. דקלה נבחרה לייצג את ישראל בפרויקט הגלובלי שנקרא C40 CITIES – 40 ערים מכל העולם שחברו להן יחד מתוך מטרה משותפת ועולמית לייצר עתיד בריא ומקיים יותר. הערים החברות בפרויקט מתחייבות לשורה של צעדים אקולוגים ומקיימים בארצות שלהן לצמצום הזיהום הסביבתי.
מרכזת התכנית להכשרת יועצים לאקולוגיה מקיימת במכללת כרכור.

תמיד חלמנו על שטח אדמה שאפשר ללכת בה יחפים, לגעת באדמה, לקטוף מפירות העצים וללקט מגינת הירק ופרחי הבר.
בשנתיים האחרונות החלטנו להעז וללכת על ההרפתקה . חיפשנו בכל הארץ ובסוף מצאנו את עצמנו במרחבים האינסופיים ברמת הגולן והבנו שזה המקום.

מול מרחבי הרמה, מעיינות וטבע עוצמתי החורף והקיץ קשים, האנשים עובדי אדמה ותחושת הראשוניות פה חזקה.

השנה התחלנו בבניית מבנה מגורים למשפחתנו ולמתנדבים מחומרים טבעיים – עץ ואדמה.
המשק החקלאי הסובב אותנו נמצא בחיתוליו אך החזון הוא לעבד אותו בשיטה הביודינמית, שיכלול גינת ירק גדולה ועצי פרי, לצריכה עצמית ולחברים. נתמקד בעצים מקומיים חזקים ועוד הרבה ניסיונות וחידושים.
את החקלאות הביודינאמית פגשתי במקרה דרך מיזם של עמותת "אקופיס". שם פגשתי קהילה מקסימה שלומדת ועוסקת בתחום. מיד הבנתי שזה הכיוון שלי. הצטרפתי לכוחות הביודינמים בישראל.

בעברנו, בן זוגי הוא קיבוצניק שעולם החקלאות והעבודה בשטח ובידיים לא זרה לו ומאוד אהובה עליו. אני אומנם גדלתי בקריות אך תמיד היתה לי זיקה גדולה לטבע ולאדמה. עברנו הרבה מקומות בארץ ובעולם. תמיד הרגשתי שחסרה לי עבודת האדמה והמרחב הפתוח. כך הגענו לרמת הגולן, והדלתות נפתחו בפנינו. לאחר מאמץ והתמדה מצאנו את המשק הזה והתאהבנו.

אנחנו חיים כשנה ברמה ומשלבים עבודת כפיים עם העבודות הקודמות שלנו.
בן זוגי עובד בצבא לסירוגין עם בניית הבית במו ידיו, בעזרת שניים-שלושה חברים. אני משלבת עבודה חקלאית אצלנו במשק, בעזרת מתנדבים מכל העולם עם עבודתי כיועצת בנושאי התייעלות באנרגיה לבתים, מבנים, מפעלים ורשויות, ומרצה על אקולוגיה מעשית במכללת כרכור.

החזון העתידי שלנו הוא לקיים בית ומשק לדוגמה לחיים אקולוגיים. המקום ישמש כמרכז הדגמה לחיים פשוטים מלאי שפע, ערכים ונתינה.

לימודי קיימות, מכללת כרכור – תכנית המכשירה יועצים אקולוגיים שמקצועם וייעודם הוא להעביר הלאה את הידע והכלים לאנשים פרטיים, מוסדות, מפעלים וגופים בכדי לייצר את השינוי המיוחל במסגרות חינוכיות, במקומות עבודה, בתחומי האחריות התאגידית וכמובילי וסוכני שינוי במגוון תפקידים הכרחיים כגון: רכזי קהילות אקולוגיות, מנהלי איכות סביבה, אחראי שכונות מקיימות, רכזי תכניות הכשרה לפעילים סביבתיים ויועצי אקולוגיה מקיימת בשוק הפרטי, המוסדי והציבורי.