הכל נשאר במשפחה, מכללת כרכור. הקריירה החדשה שלך כבר כאן

מאת:
אשיה אגסי,
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית (MA), בימאית ודרמה תרפיסטית מייסדת תאטרון פלייבק אלתר-נתיב. בעלת ניסיון רב בטיפול מערכתי בילדים ונוער וטיפול הורי. מפתחת ומלמדת אמצעים חווייתיים ודמיון אקטיבי בטיפול ובמערכות יחסים, מלמדת בתכניות פסיכותרפיה וטיפול באמנויות בבר אילן והשתלמויות מקצועיות למטפלים. דוקטורנטית בפסיכולוגיה, מפתחת מודל לעבודה עם הלא מודע בטיפול זוגי.

"כשאדם מת, אומרים עליו, נאסף אל אבותיו כל זמן שהוא חי, אבותיו נאספים בו כל תא ותא בגופו ובנפשו הוא נציג של אחד מרבבות אבותיו מתחילת כל הדורות" (יהודה עמיחי)

מהי קונסטלציה משפחתית

גישת הקונסטלציה המשפחתית מניחה כתפישת עולם, שכל מצב שיש בו ביטוי של הפרעה בזרימה הטבעית של החיים, הבריאות והמימוש העצמי,
מונע על ידי דינאמיקה סמויה אשר שייכת לעבר המשפחתי, הקהילתי של האדם. התופעה נקראת העברה בינדורית.
חוויות וטראומות לא מעובדות של הורים מועברות באופן לא מודע מהם אל ילדיהם ולעיתים דרכם, אל הדור של הנכדים ומשם אל ילדיהם.
"כשמתרחשת העברה בין-דורית, הילד משמש כמיכל לכאבים ולחרדות של ההורה. לעיתים קרובות יש טראומה שנוכחת בנפש ההורה,
ונותרת שם כמעין מערת קבורה נסתרת, כי ההורה לא עיכל את מה שקרה לו בילדותו".

קונסטלציה משפחתית – המטרה

מטרת הקונסטלציה היא לגלות את הדינאמיקה הנסתרת, לפתור אותה, ולהחזיר את "הסדר הנכון" על כנו, לטובת זרימת החיים וההתפתחות בהווה ובעתיד.
זהו תהליך של ההעמדה משפחתית של נציגים או דימויים המאפשר חשיפה של מידע בין דורי סמוי ולא מודע ומוביל לחשיפת שורשי הבעיה וטיפול מעמיק במהות שלה, וכך נפתחות אפשרויות חדשות בחייו של המטופל ושל כל המערכת שלו בהווה.
טלי מבקשת לעשות תהליך על נושא הגברים בחייה.

קונסטלציה משפחתית – תיאור מקרה

טלי,
אישה צעירה בת 35 מגיעה לקבוצת קונסטלציה משפחתית על רקע הקושי שלה ביצירת קשר זוגי.
לטלי היו קשרים עם גברים, אולם היא מתקשה לתת אמון ונפגעת שוב ושוב במערכות היחסים שלה.

ילדותה של טלי עברה עליה במשפחה נורמטיבית ללא אירועים חריגים. יחד עם זאת טלי מתארת את אימה כאישה קשה וסגורה שאינה מבטאת רגשות. הוריה של האם נפטרו כשטלי הייתה צעירה. היא שמה לב שאימה משתדלת להימנע מכל דיבור עליהם והייתה תחושה שיש איזה סוד הקשור אליהם.
בהעמדה המשפחתית הועמד נציג לחוסר האמון שיש לטלי כלפי גברים. הנציג חווה רגשות אלימים כלפי הנשים בקונסטלציה. בכך עלו רמזים לתופעה של אלימות גברים כלפי נשים בתוך השושלת של אימה.
טלי הייתה מופתעת מהמידע שעלה והחליטה לחקור את עברה.
היא חזרה הביתה ושיתפה את אימה במה שעלה בקונסטלציה. עכשיו הייתה האם מוכנה לגלות את הסוד ששמרה אודות הוריה: אימא שלה, סבתה של טלי, הייתה נשואה לגבר אלים שהתאכזר אליה.
התופעה של נשים שהיו קורבנות לאלימות מצד גברים במשפחתן הולכת אחורה במשפחתה לפחות 2 דורות אחורה. אימה של טלי סיגלה לעצמה דפוסים של קשיחות והסתירה את הסיפור המשפחתי מתוך רצון להגן על עצמה ועל ילדיה.
חשיפת הכאב המשפחתי דרך הקונסטלציה אפשר לטלי להכיר בפגיעה שהתרחשה והוסתרה בדור הקודם ולעשות לה מקום. ההכרה החדשה אפשרה לה לקבל ולחמול את הפחד שלה מנשיות שנתפשה אצלה כמקור לחולשה המסכנת אותה.
במרחב החדש שנוצר יכלה טלי לגבש מחדש את תפישתה לגבי נשים, גברים והיחסים שבניהם.
שנה מאוחר יותר טלי פגשה את בן זוגה והיום יש להם 2 ילדים.