סיבות להימנע משתיית חלב ואכילת מוצרי חלב, גם בחג השבועות. רוצים להבין למה? התקשרו עכשיו 072-3924690 והרשמו למסלול לימודי נטורופתיה, מכללת כרכור

מאת:
לאה אלון,
N.D נטורופתית בכירה. מרכזת מגמת נטורופתיה, מנחה בקורסי תזונה, שיטות נטורופתיה, ארומתרפיה.

חג השבועות בא עלינו לטובה ועמו שפע מוצרי החלב המפתים.
טוענים רבים בעד החלב ונגדו. סביר להניח שישנם כאן שיקולים מסחריים לא מועטים. מחד – גורסים ייצרני החלב שאין כמוהו לבריאות ולסידן. מנגד עומדים ייצרני הסויה שגורסים שהוא כמעט רעיל ומסוכן לבריאות. והאמת? נראה ששני הצדדים צודקים, אך במידת מה.
מוצרי חלב – כן או לא?
על פי התזונה הקונבנציונאלית, מוצרי חלב מומלצים כחלק ממנת החלבון היומית. הפרסומות מבטיחות לנו סידן בשפע, והתוצאה – הרבה מוצרי חלב בסופר מרקט ובמקרר הביתי.
התזונה הנטורופתית, ובכלל גישות תזונתיות רבות, לא ממליצות על צריכת מוצרי חלב באופן שוטף וקבוע. מחקרים ומאמרים רבים מראים על הרכב חומצות שומן שמעודד מחלות קרדיווסקולריות, החמרה במחלות מעי והמלצה למערכת עיכול רגישה (חולה ו/או משלשלת) שלא לצרוך, הפרעה בספיגת הברזל, הפרעה בספיגת סידן בחלב עקב נוכחות גבוהה של זרחן, ועוד. המלצת הנטורופתים, אם כן, היא לצמצם למינימום צריכת חלב ומוצריו, היא להעדיף יוגורט ומוצרי עיזים על פני מוצרי חלב פרה, וגם כאן יש להקפיד על כמויות נמוכות.
תזונה טבעית לגוף ולנפש – ראיה נטורופתית של החיים.

לימודי נטורופתיה, הבנת גוף ונפש

על פי הנטורופתיה, כל תהליך שעובר הגוף משולב במצב נפשי בו מצוי האדם. לדוגמא – מצבים של סטרס, מתח נפשי, משפיעים על מערכת העיכול ועלולים להוביל למחלות מעי וקיבה.
תזונה נטורופתית היא תזונה הוליסטית. אדם הוא גם גוף וגם נפש, הוא שלם, באנגלית WHOLE. ומכאן המילה הוליסטי – גם פיזי וגם מנטלי.
טיפול תזונתי על פי הגישה הנטורופתית יכלול גם התייחסות לפן המנטלי – חשיבות המנוחה, חשיבות הרוגע הנפשי, חשיבות הנשימות, ניקוי הגוף חיצונית ופנימית, ועוד.
השאלה אם שתיית חלב פרה בריאה או לא בריאה היא דיון רחב והתשובה היא תלוי את מי שאתה שואל. הגישה הנטורופתית גורסת כי אם האדם יאכל את מה שהטבע יעד לו, הוא יהיה בריא. אז מה יעד לנו הטבע לאכול? בטח לא חלב של פרה, שהרי הוא נועד לעגלים. חלב פרה עשיר מאוד בחלבון, בשונה למשל מחלב אם, ולעודף חלבון השלכות רבות על בריאותינו. מסיבה זו, לפי הגישה הנטורופתית, שתיית חלב ואכילת מוצרי חלב אינה מומלצת בכל גיל. אפילו איגוד הרופאים האמריקאי קבע כי לא מומלץ לילדים מתחת לגיל שנה לשתות חלב.
בנוסף להגיון של הגישה הנטורופתית, אנשים רבים סובלים מבעיות עיכול בגלל חסר האנזים לקטז המפרק את חלב הפרה- הלקטוז. לקטוז שלא מתפרק במערכת העיכול עובר התססה על ידי חיידקי המעי ולכן גורם לגזים, נפיחויות , שלשולים וכאבי בטן. כולנו נולדים עם אנזים הלקטז אך רמתו הולכת ופוחתת עם הגיל כדרך לגוף לאותת שהוא כבר לא זקוק יותר לינוק.

לימודי נטורופתיה והסיבות להימנעות ממוצרי חלב

סיבות נוספות להימנע משתיית חלב ואכילת מוצרי חלב:
חלב נחשב, עפ"י רפואות מסורתיות, למזון קר ולח .
לטיפוסים קרים ולחים (הסובלים מעודף לחות וליחה במערכת הנשימה , מחלות נשימה ועור) ההמלצה היא להימנע לחלוטין מצריכת מזון מקרר ומלחלח .
עודף לחות עשויה להתפתח לפתולוגיה שעלולה להתבטא בצורות שונות – דלקות אוזניים חוזרות, שיעול ליחתי וזיהומים חוזרים בדרכי הנשימה, סינוסיטיס ועוד.
מי שנמצא רגיש לחלב בבדיקות דם לאיתור רגישויות למזון (הבודקת נוגדני IGG):
רגישות לחלב עלולה להתבטא במיגרנות, עייפות, כאבי בטן לא מוסברים, אסטמה, אורטיקריה, החמרת הפרעות קשב וריכוז ועוד.
מוצרי החלב שמגיעים לשולחננו מכילים שרידים של תרופות שהפרות מקבלות וכן כמויות יפות של הורמונים , המצויים בכל חלב באופן טבעי . כיוון שבישראל חולבים פרה שנמצאת בהריון, כמויות ההורמונים בחלב – גבוהות אף יותר. הנטורופתיה תמליץ לנשים שסובלות מבעיות פיריון וקשיים בקליטה להריון – לצמצם צריכה של הורמונים חיצוניים (אלו שגופנו אינו מייצר בעצמו), ע"י צמצום צריכת חלב ומוצריו וכן צמצום מוצרי בשר, מאותה הסיבה.
את המרכיבים שהחלב מכיל – סידן וחלבון בעיקר, ניתן לצרוך ממקורות אחרים, גם צמחיים, בריאים יותר.
המעיטו במוצרי חלב
תזונה בריאה יכולה לספק את כמויות הסידן והחלבון גם ללא מוצרי חלב, אך מי שאינו אלרגי או רגיש ומאד אוהב מוצרי חלב – לא חייב להיות קיצוני . ניתן לצרוך אותם במידה: מעט גבינת עיזים, יוגורט מדי פעם.
כדי למנוע מחסור בסידן מומלץ להיוועץ בנטורופת להתאמת פריט שמכיל כמויות סידן מותאמות ובמידת הצורך להוסיף מזונות העתירים בו או אפילו תוסף.
מזונות מן הצומח עשירים בסידן : עלים ירוקים (פטרוזיליה , רוקט ,גרגר נחלים ועוד), סייטן, דבלים, כרוב, ברוקולי, טופו וחלב סויה (רצוי שאינם מהונדסים גנטית), טחינה ושומשום, שקדיה ושקדים ועוד.
הרעיון העומד מאחורי הנטורופתיה הוא לא רק לאכול על מנת להרגיע את הרעב. הנטורופתיה רואה בתזונה דרך לשמור על בריאות תקינה וכן דרך למניעת מחלות, אך לא פחות חשוב מכך – היא מהווה דרך טיפול בגוף באמצעות התזונה.

לימודי נטורופתיה חיים קרוב לטבע

לאכול קרוב לטבע, לחזור לשורשים, תזונה טבעית. אלה רק חלק מההגדרות של תזונה נטורופתית.
המלצות התזונה הטבעית הנטורופתית
ישנם מס' קוים מנחים על פיהם מושתתת התזונה הנטורופתית. בשתי מילים אני מגדירה את התזונה הנטורופתית כ-טרי ובריא. ובהרחבה:

– ריבוי אכילה של מוצרים מהצומח, ומיעוט אכילה של מוצרים מהחי.
– אכילת ירקות ופירות איכותיים, רצוי אורגניים שלא עברו הדברה או עיבוד כלשהו.
– שילוב של דגנים מלאים בתפריט – אורז מלא, חיטה מלאה וכו׳.
–שילוב של קטניות בתפריט כחלבון – קינואה, עדשים, חומוס וכו'.
–חלבונים, מהחי או מהצומח לפי שיקולכם, כגון קטניות, קינואה, דגים, ביצים (אורגניות) בכמות מספקת כחלק מהתפריט היומי.
– שומנים כגון: אבוקדו, אגוזים, שקדים, שמן זית וכו' צריכים להוות כ 15% מהתפריט היומי.
לסיכום, מומלץ לצמצם צריכת מוצרי חלב, ניתן לקבל סידן וחלבון ממקורות צמחיים אחרים ובריאים
חלב : לנסות סויה / אורז שקדים . גבינות – טבעוניות או מעט מעיזים .

אז מה כן? מתכונים טבעוניים לתלות על המקרר
חלב שקדים :
1כוס שקדים לא קלויים שהושרו במים ללילה (או פחות להפחתת אחוזי שומן) לא חייבים לקלף
3 כוסות מים
ממתיק טבעי לפי הטעם (1 תמר על כל כוס מים)
רבע מקל וניל או כפית תמצית וניל טבעית
1 כפית לציטין צמחי (אני משתמשת בשל now)
הכנה :
סננו את השקדים ושיטפו היטב
הכניסו את המרכיבים לבלנדר וערבלו כדקה
סננו את החלב דרך בד חיתול או באמצעות שקית בד והעבירו לקנקן .
ניתן לשמור עד 3 ימים בקנקן רגיל או עד שבוע בקנקן מעוקר .

כדורי לאבנה / גליל גבינת עיזים טבעוני
2 כוסות מקדמיה שהושרו
אבקה מ 2 כמוסות פרוביוטיקה
מים – המינימום ההכרחי
הכנה :
ערבלו את כל המצרכים בבלנדר חזק לקבלת מרקם חלק .
הניחו את התערובת בתוך בד גבינה ואירזו בעדינות את תערובת הגבינה בתוכו .
הניחו את הבד עם התערובת בתוכה מעל מסננת שמונחת מעל קערה .
השאירו את הגבינה בטמפרטורת החדר 24 עד 48 שעות על מנת שתעבור תהליך התססה .
כסו במגבת וצרו סביבה חשוכה .
בסיום התהליך , הוציאו את הגבינה משקית הבד וערבבו אותה במעבד מזון יחד עם :
3/4 כפית מלח טבעי
2-4 כפיות אבקת שמרי בירה (או יותר , לפי טעמכם )
1 כפית מיץ לימון .
מתערובת זו תוכלו ליצור כדורי לבאנה: לאחר כדרור – לבזוק זעתר ושמן זית / גליל גבינה – ולצפות אותו בתערובת התיבול האהובה עליכם .

מוזמנים להצטרף אלינו, לימודי נטורופתיה במכללת כרכור, לימודים תיאורטיים לצד התנסות מעשית
נשמע לכם מעניין? הזמן להתקשר ל 072-3924690 ולעשות צעד גדול לקראת מקצוע מתגמל ומעשיר.