ב קורס תזונה טבעית – מכללת כרכור,
נערוך הכרות מעמיקה עם יסודות המזון, סוגי המזונות השונים, בניית תפריט בריא ומאוזן, והתאמת תכנית תזונתית לגילאים שונים, ותקופות חיים שונות. התכנית משלבת ידע מערבי, מחקרים עדכניים יחד עם ידע מסורתי ולימוד הגישה הטבעית וההוליסטית.

במסגרת לימודי מדעי התזונה מתוודעים הסטודנטים למגוון שיטות אבחון רפואיות ולקשת רחבה של סגנונות והרגלי תזונה הרצויים למטופל, לרבות שיטות מסורתיות, שיטות שמקורן במזרח (עקרונות הרפואה הסינית) ושיטות מודרניות, ולומדים להתאים לכל מטופל את הרגלי התזונה המתאימים לו ולאורח חייו. מתכונים טובים, תחושת מסוגלות, תקתוק, ותזונה שהיא לא דיאטה, אלא בריאות ממכרת ואפילו מפנקת.

במהלך לימודי מדעי התזונה, הסטודנטים עוברים תהליכים בתמיכה של הקבוצה והמנחים יחדיו ומושם דגש רב על תהליך ההתפתחות האישי והמקצועי של הסטודנט והפיכתו למטפל במלוא מובן המילה. דגש זה בא לידי ביטוי בעבודה בקבוצות קטנות, עבודה דינאמית, לימודי יחסי מטפל-מטופל וליווי אישי של הסטודנט.

תזונה טבעית – מים

מים הם נוטריינט חיוני והכרחי בהיותם ממס אוניברסלי לתהליכים פיזיולוגיים ותגובות ביוכימיות. תהליך ההזדקנות משנה מערכות בקרה פיזיולוגיות חשובות הקשורות לצמא ושובע, מאחר ורגישות קולטני הצמא יורדת עם הגיל. לכן הידרציה היא בעיה נפוצה בקרב אנשים מבוגרים. מצב ההידרציה הינו בעל קורלציה משמעותית עם כאב, למרות שאין זה ברור האם מנגנון הפעולה מערב תגובה של כלי הדם במוח או עלייה בריכוז הקורטיזול בדם. כך או כך, שתיית כמות מספקת של מים חשובה מאוד בעיקר לקשישים, אם קיים כאב כרוני.

לימודי נטורופתיה – השיטה מתחשבת באורח החיים הכולל ובגורמים נפשיים, סביבתיים ותזונתיים. טיפול נטורופתי אינו מתמקד בהקלת הסימפטום אלא בהבנת מקור הבעיה, מתוך התבוננות והבנה של אותו המכלול, והתחשבות באספקטים נפשיים, תזונתיים, סביבתיים וכן הרגלים של אורח חיים ופעילות גופנית.

תזונה טבעית – ויטמין D

קיימים חוסרים עקביים ב- וויטמין די בקרב אוכלוסיות בחצי הצפוני של כדור הארץ, בעיקר בקרב קשישים. לסובלים מכאבים כרוניים יש חוסרים משמעותיים יותר. בספרות ישנם הסברים על הקשר בין ויטמין די לכאב כרוני, המוכיחים כי רמות נמוכות של ויטמין די קשורות לרגישות יתר מרכזית, כגון רגישות מוגברת לכאב מכני וסימפטומים סומטיים חמורים בקרב מטופלים הסובלים מכאב כרוני. ניתן היה לראות שיפור בכאב עקב תיסוף בלבד של ויטמין די. המינון התזונתי המומלץ (RDA) לגברים ונשים כאחד מגיל 70 ומעלה גבוה יותר מההמלצה לאנשים מתחת לגיל 70, של UI 600 עד UI 800 ליום, עם קיבולת מירבית של UI 4,000 ליום.

תזונה טבעית – ויטמין B12

ויטמין בי-12 נדרש לתפקוד תקין של היווצרות כדוריות דם אדומות, תפקוד נוירולוגי, וסיטזה של דנ"א. חוסרים בוויטמין בי-12 ידועים כתורמים לחוסר תפקוד נוירולוגי וכאב כרוני. מחקרים קליניים שנערכו לאחרונה הראו כי הזרקת ויטמין בי-12 לתוך השריר הינה נדבך חשוב ומשמעותי לטיפול בכאב מקומי בעמוד השדרה.

במזון, ויטמין בי-12 קשור לחלבון, אבל משוחרר במהלך העיכול על ידי הפעילות של חומצה הידרוכלורית ופרוטאז בקיבה. הוא מתחבר לפקטור פנימי, שהוא גליקופרוטאין המופרש על ידי תאי הדופן בקיבה, ומסייע בספיגה. אנשים מבוגרים נמצאים ברמת סיכון מוגברת לחוסרים של ויטמין בי-12 מכמה סיבות. דלקת רפידת הקיבה משפיעה על 10-30% מהקשישים ומורידה את הספיגה של חומצה הידרוכלורית בקיבה, ומובילה לספיגה מוקטנת של ויטמין בי-12. אנמיה ממארת, הקיימת ב-1-2% באוכלוסייה המבוגרת, מאופיינת בהיעדר פקטור פנימי, וכך לא ניתן לספוג בי-12 בצורה טובה במערכת העיכול. הטיפול הנפוץ באנמיה ממארת הוא הזרקת ויטמין בי-12 לתוך השריר. יחד עם זאת, 1% לערך של בי-12 שנוטלים דרך הפה ניתן לספיגה באופן סביל בהיעדר הפקטור הפנימי, מה שמצביע על כך שרמות גבוהות דרך הפה יכולות גם להוות טיפול יעיל.

מבוגרים בעלי הפרעות במערכת העיכול, כגון צליאק או קרוהן, או כאלה שעברו ניתוח, עלולים גם להיות בסיכון למחסור בוויטמין בי-12. המכון לרפואה ממליץ כי מבוגרים מעל גיל 50 יקבלו את מירב כמות ויטמין הבי-12 שלהם מתוספים או מזונות מועשרים, למרות שישנם קשישים הסובלים מדלקת רפידת הקיבה הזקוקים לרמות גבוהות בהרבה מהמינון המקובל, על מנת להימנע מחוסרים תת-קליניים. הזרקות של ויטמין בי-12 במטופלים הסובלים מכאב, שלא היה חסר להם ויטמין בי-12, הובילו לציוני כאב מופחתים ושימוש מופחת במשככי כאבים בטיפול פעיל בניסוי קליני מוצלב מבוקר פלסבו בעל סמיות כפולה.

תזונה טבעית – מגנזיום

מגנזיום הוא מינרל הנמצא בשפע בגוף האדם וקיים באופן טבעי במאכלים רבים, אבל לאנשים מבוגרים יש רמות ספיגה נמוכות יותר, וספיגת המגנזיום מהמעי יורדת בעוד שספיגת המגנזיום מהכליות עולה עם הגיל. בנוסף, ישנן תרופות (כולל ביספוספונטים, אנטיביוטיקה, משתנים, ומעכבי משאבות פרוטונים) שעלולות לשנות את רמות המגנזיום, וזה בתורו יוריד את הסיכון לדלדול רמות המגנזיום.

מחסור במגנזיום מקושר לגורמים המעודדים מיגרנות וכאבי ראש, וכוללים שחרור נוירוטרנסמיטורים והיצרות כלי דם. למרות מוגבלות המחקר על השימוש בתוספי מגנזיום למניעה או הפחתה של תסמיני מיגרנה, האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה וקהילת כאב הראש האמריקאית הגיעו למסקנה כי טיפול במגנזיום "ככל הנראה יעיל" עבור מניעת מיגרנות. המגנזיום גם נחקר על התפקיד שהוא משחק בכאב נוירופטי.

במחקרים קליניים, רוב הכותבים אישרו כי מגנזיום מפחית צריכת אופיואידים ומעלה את התוצאות לאחר הניתוח, מבלי להעלות את הסיכון לתופעות לוואי לאחר נטילת אופיואידים. אגוזים, קטניות, תרד ודגנים הם מקורות טובים למגנזיום בתזונה ומסייעים לעמוד במינון המומלץ לאנשים מבוגרים. גברים זקוקים ל-420 מ"ג ליום, ונשים צריכות 320 מ"ג ליום.