צמח הסרפד

צמח הסרפד הוא צמח נפוץ במדינתנו ואפשרי מבחינתנו לקטוף אותו במיוחד בתקופת החורף ולנצל את מעלותיו.

תכניות רב שנתיות
מגמות לימוד

אחת האופציות היא הכנת מרק סרפדים אך לפני המתכון חשוב שנבין את יתרונותיו התרפואיטים של צמח הסרפד.

ישנם זנים רבים של סרפד . הזן שאנו נתעסק בו הוא URTICA PILULIFERA .

סרפד זה נפוץ כמעט בכל אזורי מדינת ישראל ויש להיזהר כשקוטפים אותו עקב שערותיו הזיפיות שמכילות היסטמין וחמצת נמלים הצורבים את העור.

הסרפד מאופיין כצמח בעל פעילות רפואית מתונה . לצמח פעילות משתנת והוא מתאים במצבי בצקות ובתפקוד כליה תקין. בנוסף, הסרפד מוריד רמות גבוהות של סוכר בדם.

לנשים מיניקות מתאים כחליטה כאשר העלים מיובשים ובהחלט יגדיל את תנובת החלב.

הוא ידוע כצמח שמכיל כמויות גדולות של מינרלים , עשיר בברזל סידן, אשלגן, מגנזיום, זרחן, סלניום ואבץ. עקב ריבוי המינרלים הסרפד מתאים לשימוש במצבי אנמיה אך רצוי למי שנוטל ברזל ליצור הפרש של שעתיים מצריכת הסרפד – זאת עקב כך שבסרפד ישנם מרכיבים פעילים שעלולים לשבש ספיגת ברזל בכמוסות.

הכנת מרק סרפדים:

מצרכים – 3 תפוחי אדמה מגוררים בפומפייה
2 גזרים מגוררים בפומפייה
1 בצל גדול חתוך לקוביות קטנות
קישוא מגורר
שקית של תפרחת ברוקולי
מלח+ פלפל
קערה מלאה עלי סרפד

הכנה – מחממים סיר בינוני, מוסיפים 2 כפות שמן זית ואת הבצל ומטגנים עד שהבצל שחום.
לאחר מכן מוסיפים את תפוחי האדמה, קישוא, גזר ומקפיצים עם הבצל.
לאחר 5 דקות מוסיפים את עלי הסרפד לאחר החליטה, ממלאים ליטר וחצי מים ומוסיפים את הברוקולי. מביאים לרתיחה ולאחר מכן מנמיכים לאש קטנה ומבשלים כשעה.
יש להוסיף פלפל ומלח וכן אפשרי כפית חוויאג' . לארח התקררות לטחון את המרק בבלנדר.
בתאבון,

הילה גבאי – N.D נטורופתית – מנחה לצמחי מרפא במכללת כרכור